16.11.2011

Turhaa ja turhempaa, tappelemisen A & O

Pikkuhiljaa kun sitä tässä pitäis aikuiseksi alkaa, sitä huomaa että kuinka turhaa tappeleminen onkaan. Olipa runollista, mutta totta. Aina tuntuu että ku tappelee et se vaan kuluttaa energiaa. Eilen pohdin sellasia juttuja mitä kannattaa ehkä tehä jos ei enää jaksais millään osallistua kyseiseen riitaan. Siitä aiheestapa sitte vinkkejä:

Tappeleminen on perseestä, enkä varmaan oo ainut joka on tätä mieltä. Sillon ku tappelee ja tuntuu että koko homma ei etene mihinkään niin on sellasia pikku keinoja millä voi ehkä jossaki määrin yrittää ainaki lopettaa tilanteen melko siivosti ja häipyä siitä tilanteesta. Kaikki ei toimi kaikille, mulle toimii omat keinot, toisille toimii toiset.
Se on ihan selkeä huomio minkä mää oon tehny että mulla itellä tulee riidassa aina sellanen ylitsepääsemätön halu haukkua toinen maanrakoon. Huutaa kurkkusuorana kaikki maholliset ikävät loukkaukset mitä sillä hetkellä päähän juolahtaa (kukaa ei oo täydellinen, en myöskään minä). Sillee sitä tuli toimittuaki pienempänä ja vieläki se että saa pidettyä suunsa kiinni vaatii jonkinverran panostusta. Jos sulla sattuu olemaan samankaltainen ongelma ku mulla tappelutilanteissa niin tästä voi olla hyötyäki.


1. Sillon ku tekis mieli alkaa haukkumaan ja loukkaamaan toista niin suosittelen että pidät ne sun sanavalintas ihan itelläs. Siitä tulee hetkeksi tosi hyvä mieli ku sää saat sen kaiken sanottua ja se toinen osapuoli hiljenee, mutta ei kauheasti naurata jälkeenpäin. Myöhemmin sitte tulee se huono-omatunto, ikävä olo ja kaikki muuki paska.

2. Jos kuitenki tuntuu että sun on ihan pakko saaha ne huuettua, niin tee se niin että huuat ne asiat vaikka seinälle ja kuvittelet siihen sen tappelun toisen osapuolen. Joo näytät ehkä vähän pöljältä ku sen teet, mutta parempi seki ku velloa niitä ajatuksia vaa kokoajan ilman että ne kertaakaan päästää ulos. Ei sun kuitenkaan itteäs tarvi kiduttaa vaan sen takia että et saa huutaa niitä sille toiselle. Siihen ei kannata alkaa. Toinen mahdollisuus mikä sulla on, on sitte kertoa miltä susta tuntuu. ET ala sillee: "sää oot vitun kusipää, paskaluuta, mulkero..." jne. miten siinä monesti meinaa käyä, vaan sanot sillee: "musta tuntuu todella inhottavalt ku sää sanot noin.." "mää en haluais enää jatkaa tätä, koska musta tuntuu että tää menee liian pitkälle" "mää haluaisin nyt vaan lopettaa tän" "ei jatketa enää, tää meni nyt näin ja musta se tuntuu pahalta mutta ei tätä tästä nyt yhtäkiä saa unohettuakaa". Yleensä sillon vaikutat hieman aikuismaisemmalta ja sillon se toinenki voi ehkä paremmin ymmärtää ja jaksaa kuunnella sunki sanottavat asiat.

3. Sitte jos tämä toinen osapuoli ei tähän kykene ja sua alkaa haukkumaan ja yrittää mahdollisimman paljon sua loukata niin mää sanoisin että on Vaihe 1 & Vaihe 2, että miten sen voi käsitellä. Vaihe 1: oot vaan hiljaa, etkä vastaa. Annat sen jatkaa sitä niin kauan, että se huomaa että sua ei kiinnosta mitä se sanoo. Kyllä se jossaki vaiheessa kasvattaa itelleen aivot ja huomaa ettei sen kannata jatkaa, ittensä se vaan nolaa. Vaihe 2: jos se sen loukkaaminen menee yli asteelle 1 niin sitte voit sanoa sille että "kiitos tästä, arvostin tota ihan hirveänä" tai jotain muuta siihen suuntaan. Siinä vaiheessa luulis, että toinen osapuoli huomaa että nyt menee jo yli. Jos kuitenkaan ei vielä siinäkään vaiheessa lopu ja mennään jo asteelle 2 niin on hyvä vaan pyytää toista osapuolta lopettaan. Ihan kylmän rauhallisesti vaan sanot että: "Voisitko jo lopettaa?". Jos siirrytään asteelle 3 niin voit kysästä että: "kunnianloukkaus syytettäkö sää kaivelet? kauheana ei tarvi jatkaa että sellasen kohta sulle pistän postiin" tai sitte voit vaan suoraa postittaa sellasen. Ei sun tarvi kuunnella sellasta jos et halua. Muista kuitenki että jos oikeasti laitat sen kunnianloukkaussyytteen niin pitää olla jo tosi, tosi, tosi paha loukkaus.

4. Jos tappelemisen jälkeen jää huono maku suuhun siitä että toinen osapuoli on sua haukkunut tai loukannut, nii suosittelen että tilanteen mukaan poistat kaikki yhteydenpito välineet ainakin hetkellisesti tähän henkilöön, ettet vahingossakaan lipsahda siitä sitten enää jatkamaan sitä riitaa niin että menet omat mielipiteesi laukomaan.

5. Jos vieläki kauheesti vaivaa se asia niin sano siitä jolleki hyvälle kaverilles. Se vois ainaki auttaa. Älkää jääkö puhumaan siitä toisesta tapelun osapuolesta paskaa, koska ei se auta. Sillon siihen vaan jää vellomaan. Sanot vaan ne asiat, että saat ne omalta rinnaltas pois niin että ne ei enää niin vaivaa ja sitten siirryt elämässäs eteenpäin. Vaihat vaan seuraavaan aiheeseen siitä, kyllä se sitte lopulta katoaa se sun ahistus siitä tappelusta.

Ei se tapahu heti että osaa käsitellä tappelun niinku se oikeasti pitäis. Ei mullakaan se aina vielä suju. Kuitenki oon huomannu että jos mää pidän nää keinot mielessä riidan aikana niin kyllä mää saan sen tilanteen paremmin hoideltua ku sillon ku meen vaan tunteen mukana huutamaan. Ei siitä sillon mulla meinaa tulla loppua. Joilleki se on ehkä parempi keino. : / Joilleki nää mun vinkit ei auta paskaakaan.
Kanttii joskus myös oikeasti miettiä, että onko se tappelun toinenosapuoli oikeasti sen arvonen että sää kiinnität siihen mitään huomiota. Jos se sua kovin verisesti loukkaa niin mää sanoisin, että ei ole. Ei kannata kuluttaa omaa energiaa ja aikaansa sellaseen joka ei sitä ansaitse.

Piä kuitenki mielessä että näitä vinkkejä kanttii soveltaa tilannekohtasesti ja joissaki kohissa joudut varmaan tekemään omia versioitas näistä vinkeistä että se tappelu saadaan loppumaan. Nää on vaan tällaset pääpiirteiset vinkit mitä mää hyödynnän tappelemisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti